Wróg zębów – wszystko o próchnicy

Istnieje kilka pokarmów, które są wrogiem zębów. Należą do nich kwas, cukier i lepkie cukierki. Te pokarmy powinny być unikane przez dzieci, zwłaszcza te, które są podatne na próchnicę. Pokarmy te uszkadzają również szkliwo na zębach. Istotne jest, aby utrzymać zęby w czystości i regularnie je nitkować.

Ksylitol

Ksylitol jest naturalnie wytwarzany przez ludzki organizm, a smakuje jak cukier. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest bezpieczny do spożywania przez diabetyków. Ponadto pomaga podnieść poziom pH w jamie ustnej, co zapobiega produkcji kwasów. W rezultacie ksylitol zmniejsza szanse na powstawanie ubytków.

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem, który hamuje rozwój bakterii powodujących próchnicę zębów. Jednak, choć może pomóc w zmniejszeniu płytki nazębnej, nie powinien zastąpić regularnej higieny jamy ustnej. Dodatkowo żucie gumy bez cukru znacznie zwiększy ochronę zębów.

Innym problemem z ksylitolem jest to, że może on powodować dyskomfort trawienny. Chociaż jest świetny do miętówek oddechowych i gum do żucia, nadmierne spożycie ksylitolu może powodować gazy, wzdęcia i biegunkę. Z tego powodu, ksylitol najlepiej jest stosować oszczędnie w płynach do płukania ust i pastach do zębów.

Cukier

WHO opublikowała niedawno zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia cukru w diecie. Zalecenia mają na celu zapewnienie podstawy dla decydentów. Zgodnie z nimi dzieci powinny spożywać mniej niż 5% dziennej energii z wolnych cukrów. Autorzy podkreślają, że niskie spożycie cukru nie jest jedyną przyczyną próchnicy.

Aby rozwiązać problem, rządy i decydenci powinni przyjąć politykę, która zachęca ludzi do zmniejszenia spożycia wolnych cukrów. Środki te mogą obejmować od opodatkowania do regulacji marketingu produktów o wysokiej zawartości wolnych cukrów. Mogą one również poprawić oznakowanie żywności i edukować pracowników służby zdrowia na temat zagrożeń związanych z wysokim spożyciem cukru.

Ilość spożywanego cukru ma silny związek z próchnicą zębów. Dzieci o niższym spożyciu cukru miały mniejszą liczbę próchnicy niż dzieci, które spożywały więcej cukru. Badania wpływu spożycia cukru na próchnicę zębów wykazały zależność log-liniową. Współczynniki korelacji wynosiły od 0,6 do 0,8. Jednak związek ten nie znalazł odzwierciedlenia w innych badaniach, w których oceniano jedynie ilość spożywanego cukru.

Kwas

Wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że cukier i kwas są wrogiem naszych zębów. Pokarmy te, takie jak napoje gazowane, słodycze, a nawet niektóre rodzaje owoców, mają wysoką zawartość kwasu. Są one szczególnie niebezpieczne dla naszych zębów, ponieważ ścierają szkliwo i czynią je bardziej podatnymi na ubytki i próchnicę.

Jednak wiele osób nie bierze pod uwagę kwasu, który spożywamy i szkód, jakie wyrządza on naszym zębom, dopóki nie dorośniemy. Często po prostu spożywamy szklankę lemoniady i nawet nie myślimy o tym dwa razy. Ale jest to ogromny błąd. Zrozumienie szkód, jakie kwasy powodują w naszych zębach sprawi, że będziemy dwa razy myśleć o spożywaniu kwaśnych pokarmów. To samo dotyczy osób dorosłych.

Dobra wiadomość jest taka, że istnieją sposoby na utrzymanie naszych ust w czystości. Poprzez regularne szczotkowanie i nitkowanie możesz zapobiec uszkodzeniu zębów przez kwas. Możesz również unikać spożywania zbyt dużej ilości słodkich pokarmów i napojów, które są pełne bakterii i kwasu.

Lepkie cukierki

Podczas gdy szczotkowanie i nitkowanie są ważne dla utrzymania dobrego zdrowia jamy ustnej, przyklejanie cukierków do zębów może przynieść więcej szkody niż pożytku. Lepkie cukierki utkną w rowkach Twoich zębów trzonowych i pozostawią je w kontakcie z cukrem przez znacznie dłuższy czas niż jest to zdrowe. Mogą również uszkodzić Twoje uzupełnienia protetyczne i aparaty ortodontyczne. Kwaśne cukierki są szczególnie złe, ponieważ ich dodatkowa kwasowość może zniszczyć Twoje zęby.

Najlepszym sposobem na uniknięcie jedzenia lepkich cukierków jest ograniczenie ich spożycia. Jeśli już je zjesz, pamiętaj, aby od razu umyć zęby. Usuwając je spomiędzy zębów, staraj się używać wykałaczek lub nici dentystycznej, aby je wydostać. Jeśli jednak nie możesz unikać wszystkich cukierków, przynajmniej zmniejsz ich ilość.

Kwaśne i lepkie cukierki są najgorsze dla Twoich zębów. Chociaż zawierają mniej cukru niż ich odpowiedniki, ich wysoka zawartość kwasu prowadzi do ubytków i innych problemów zdrowotnych jamy ustnej. Co więcej, powodują wrażliwość zębów i przebarwienia. Zmniejszają również połysk Twoich zębów.

Zapalenie jamy ustnej

Próchnica i zapalenie jamy ustnej od dawna były ze sobą kojarzone. Stan ten nie był uważany za problem zdrowotny do czasu pojawienia się sacharozy w diecie człowieka. Cukier ten sprzyja rozwojowi Streptococcus mutans, bakterii, która powoduje próchnicę zębów.

Zapalenie jamy ustnej to bakteryjna infekcja dziąseł i zębów, która może prowadzić do choroby przyzębia (termin ogólny). Infekcja wynika z nagromadzenia płytki nazębnej i komórek bakteryjnych na zębach. Zapalenie to dzieli się na dwa rodzaje: zapalenie dziąseł i zapalenie przyzębia. Oba stany można klinicznie rozpoznać po krwawiących tkankach dziąseł i dowodach na utratę kości. Ten drugi rodzaj zapalenia charakteryzuje się głębokimi kieszonkami przyzębnymi, w których znajduje się płytka nazębna.

W jamie ustnej żyje ponad 200 gatunków bakterii, ale tylko niewielka ich liczba bierze udział w rozwoju próchnicy i chorób przyzębia. Gatunki bakterii odpowiedzialne za próchnicę wytwarzają kwasy, które rozpuszczają minerały zęba. Kwasy te są obecne w płytce nazębnej i przylegają do powierzchni zębów. Najczęstszą przyczyną próchnicy zębów jest Streptococcus mutans. Do innych gatunków bakterii związanych z postępem zmian należą różne bakterie z rodzaju Lactobacillus.

Pokarmy zawierające cukier

Chociaż spożycie cukru wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia chorób zębów, nie jest to jedyny czynnik determinujący. W celu zmniejszenia próchnicy zębów pracownicy służby zdrowia jamy ustnej muszą promować specjalne programy dietetyczne i edukować pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych. Oprócz edukowania i motywowania pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych, pracownicy służby zdrowia jamy ustnej muszą również walczyć z taktyką marketingową producentów żywności.

Spożywanie słodkich przekąsek w znacznym stopniu przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów u dzieci. Szczególnie małe dzieci i niemowlęta są zagrożone. Dzieje się tak dlatego, że gdy cukier pozostaje w ustach dłużej niż 20 minut, tworzy kwas, który atakuje zęby. Ponadto żucie lepkich pokarmów może spowodować erozję szkliwa zębów, powodując próchnicę.

Istnieją liczne badania, które potwierdzają ten fakt. Częstość występowania próchnicy u dzieci jest w zasadzie zerowa w krajach o niskim spożyciu cukru. Jednak w niektórych krajach tak nie jest. W rzeczywistości w niektórych rejonach wzrasta.

Kwaśne napoje

Najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowych zębów jest unikanie picia kwaśnych napojów. Napoje te mogą powodować erozję i osłabiać ochronną warstwę szkliwa na Twoich zębach. Osłabiają one również ochronne działanie śliny, która działa jako bufor pH w ustach. Stała ekspozycja na kwas w ustach może powodować ubytki i inne problemy stomatologiczne.

W jednym z ostatnich badań naukowcy stwierdzili, że krowie zęby wystawione na działanie napojów sportowych przez 90 minut ulegały erozji już po tym czasie. Zjawisko to znane jest również jako erozyjne zużycie zębów. Dotyka ono jednego na piętnastu Amerykanów i przyspiesza tempo powstawania próchnicy.

Napoje bezalkoholowe zawierają dużo cukru i substancji gazujących oraz kwasy takie jak fosforowy, jabłkowy i winowy. Kwasy te osadzają się w jamie ustnej i tworzą płytkę nazębną. Kwaśne środowisko ułatwia bakteriom produkcję kwasów, które powodują ubytki. Dlatego po wypiciu napojów bezalkoholowych należy umyć zęby. Szczotkowanie zębów usunie z jamy ustnej wszelkie pozostałości po napojach i zapobiegnie uwalnianiu się z nich minerałów.

Regularne szczotkowanie

Szczotkowanie zębów jest bardzo ważne dla utrzymania ich w czystości. Pomoże to zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na zębach, zanim stwardnieje ona w kamień. Płytka na zębach jest bardzo niebezpieczna i może prowadzić do utraty zębów, jeśli nie jest leczona. Oliwa z oliwek i zielona herbata również pomagają zapobiegać gromadzeniu się płytki nazębnej. Napoje te mogą zabarwić Twoje zęby, ale mogą również pomóc Ci zachować ich zdrowie. Oliwa z oliwek pokryje Twoje zęby warstwą tłuszczu, co pomoże utrzymać płytkę nazębną na dystans.

Szczotkowanie zębów to pierwszy krok do zapobiegania ubytkom. Powinieneś szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie i nitkować je co najmniej raz. Pomoże to usunąć płytkę nazębną i kamień, które są głównymi wrogami szkliwa zębów. Gdy płytka nazębna już się utworzy, może być bardzo trudna do usunięcia. W końcu staje się tak twarda, że trzeba ją usuwać za pomocą narzędzi dentystycznych. Regularne szczotkowanie zębów zapobiega powstawaniu i rozprzestrzenianiu się bakterii.

Unikanie słodkich przekąsek

Gdy starasz się zapobiegać próchnicy, jednym z najlepszych sposobów jest unikanie słodkich przekąsek. Tego typu produkty są szczególnie szkodliwe dla Twoich zębów, ponieważ przyklejają się do nich i zapewniają im przedłużoną kąpiel cukrową. Zamiast tego wybieraj jako przekąski świeże owoce i surowe warzywa.

Inną opcją jest zastąpienie cukru owocami. Jest to zdrowsza opcja, ponieważ owoce zawierają więcej wody niż większość przetworzonej żywności i nie przyklejają się do zębów. Jednak najlepiej też jeść owoce z posiłkami. Suszone owoce zawierają dużą ilość cukru, więc najlepiej ograniczyć ich ilość, którą spożywasz.

Kolejną cukrową przekąską, której powinieneś unikać, są słodycze. Cukrowe przekąski są złe dla Twoich zębów i mogą prowadzić do ubytków. Unikaj słodyczy, które są lepkie, zawierają kwasy lub są ciągnące. Czekolada jest jednak zdrowszym wyborem niż owocowe przekąski zawierające kwas cytrynowy. Poza tym, czekolady zawierają ksylitol, naturalny nieodżywczy słodzik, który może pomóc w zapobieganiu ubytkom. Ten rodzaj cukru może zagłodzić bakterie, które powodują ubytki.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *